popüler casino siteleri
evden eve nakliyat
DOLAR 33,9707 0.2%
EURO 37,7110 0.25%
ALTIN 2.819,310,35
BITCOIN 1985175-2,79%
Denizli
25°

AÇIK

13:04

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

DENİZLİ MOR DAYANIŞMA BULUŞUYOR!

ABONE OL
Şubat 18, 2022 23:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birçok farklı şehirde kadın dayanışmasını büyütmek isteyen Mor Dayanışma, Denizli’de de kuruluyor, mücadele bayrağını yükseltiyor.

17 Şubat Perşembe günü Taçev’de saat 17.30’da bir araya gelecek.

Mor Dayanışma; kadınların bedeni, emeği ve kimliği üzerinde özgün bir tahakküm kuran erkek egemen (patriarkal) kapitalist sisteme karşı, kadınların öz örgütü, isyan çığlığı, özgürlük yürüyüşü…

Mor Dayanışma; tacize, kadın katliamına, savaşa, şovenizme ve asimilasyona, beden ve emek sömürüsüne, doğanın yağmalanmasına, homofobiye, tüm hiyerarşi biçimlerine, kadına yönelik her tür şiddete karşı ‘kadın dayanışması’’ şiarıyla yaşamlarına sahip çıkmak için mücadele eden kadınların direniş bayrağı…

Erkek egemen akıldan ve onun araçlarından kopuşarak, kadın düşmanı zihniyete karşı kadın dayanışması ile mücadele eden bağımsız kadın örgütlenmesi…

Bizler evlerden, mutfaklardan, işyerlerinden, atölyelerden, fabrikalardan, kadınlar olarak her renkten, dilden, kimlikten kız kardeşimizle kucaklaşıp özgürlük türküleri söylemek için bir araya geldik.

 Türkiye’de Kadın Hareketi uzun bir durgunluk sürecinden sonra kürtaj eylemlilikleri, Gezi direnişi, Özgecan isyanı, 2016 yılı 6-8 Mart eylemlilikleriyle yeni bir süreci başlattı. 2017 yılı ise artan kadın cinayetleri ve her tarafı kuşatan şiddet sarmalına karşı seslerini yükselten, bu duruma seyirci kalmayacaklarını haykıran kadınların dayanışmayı ve mücadeleyi arttırdıkları bir yıl oldu. 2018 yılı da çocuk istismarına boyun eğmeyen, tek adamlığa hayır diyen, itaati kabul etmeyen, özgürlük arayışında olan kadınların çığlıklarıyla doldu.  2019 yılında kadınlar “Ekonomik Krizin Bedelini Bizler Ödemeyeceğiz” sloganları ile krizler sarmalında kadınları şiddete, yoksulluğa, işsizliğe hapsetmeye çalışan erkek egemen sistem karşısında alanları, meydanları doldurdu. Dünyada yankı bulan Las Tesis eylemleri kadın mücadelesini enternasyonal zemine çeken yeni bir sürecin başlangıcı oldu Kadınların isyanının sokaklarda yarattığı cesaret ve umutla, yerellerde isyanlar örgütlendi, güç biriktirildi.

Mor Dayanışma çalışmaları, 2013 yılındaki kürtaj eylemlilikleri ve Gezi direnişinde isyan bayrağını yükselten Antakyalı kadınlar tarafından  başlatıldı. Antakya’daki çalışmaların yankısının yarattığı etkileşimle Adana’daki kadınlar da çalışmalarla bağ kurdu. Mor Dayanışma, Güney’deki kadınların sözü ve sesi oldu.

2014 Şubat ayında Antakyalı kadınlar Mor Dayanışma Derneği’ni Antakya’da kurdular. Derneğimiz, kadınların dernek merkezine gelmesini bekleyen değil, mahallelere giden bir dernek olarak çalışmalara başladı. Mahallelerde kadın sağlığı panelleri, iletişim atölyeleri, film gösterimleri ve kadın buluşmalarının yanı sıra “Sorunlar Ortada Çözüm Dayanışmada” başlıklı odak grup çalışmaları ve “Mahallelerde Şiddeti Nasıl Durdurabiliriz?” söyleşileri düzenlendik. Mor Dayanışma Kadın Derneği, Sabancı Üniversitesi Mor Sertifika Programı kapsamında “Oyunlarla Toplumsal Cinsiyet” etkinliğine; Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği’nin hazırladığı “Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Eğitici Eğitimi (KİHEP)”ne; Ankara’da Kadın Çalışmaları Derneği’nin hazırladığı “Mülteci Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı: Medya Dilini ve Zihniyetlerini Değiştirebilmek Projesi”ne; Yeşilpınar Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı “Yerel Yönetimlerde Kadın Projesi”ne ve “Kadın Sığınakları Kurultayı”na katılımcı oldu.

Antakya ve Adana’da yakılan isyan ateşi etkisini hızla ülke çapına yaydı. Antakya, Adana, Mersin, İzmir, İstanbul ve Antalya’dan kadınlar, kadınların öfkesini örgütlülüğe dönüştürerek kolektif bir kadın kurtuluş bilinci ve hareketini inşa etmeyi kararlaştırdı.  23-24 ve 25 Eylül 2016’da bir araya gelen kadınlar, ‘Evlerden, mutfaklardan, atölyelerden ve fabrikalardan yola çıkıyoruz’ sözünün etrafında toplandı ve buluşmadan aldıkları güçle Türkiye çapında, “yaşamı mora boyama” kampanyasını başlattı. Böylece Mor Dayanışma kadın gazetesi yayın hayatına başladı.  

Mahalle bazında örgütlenen Mor Dayanışma, ulaşabildiği her yerde yerel kadın meclisleri kurdu. Atölye çalışmaları (okuma-yazma, erbane, yoga, kadın korosu, öz-savunma, edebiyat, vb) ve seminerlerle (toplumsal cinsiyet, kadın sağlığı ve kadın hakları, kadın emeği) kadınlara kendilerini ifade etme alanlarını yarattı. Farklı kesimlerden gelen kadınların, kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları ortak sorunlar üzerinden bir araya gelmelerini sağlandı.

Daha sonra, 25-26-27 Ağustos 2017’de gerçekleştirilen kadın kampında ve 23- 24 Aralık 2017’de yapılan 1. Türkiye Kadın Konferansı’yla, Mor Dayanışma ülke çapında güçlü bir kadın iradesini ortaya koydu.

3-4-5 Ağustos 2018 tarihinde 3. kadın kampını, 23-24-25 Ağustos 2019 tarihinde ise 4. kadın kampını birçok farklı ilden gelen yüzlerce kadın ile gerçekleştirdi.

3 Ağustos 2019’da İstanbul Beşiktaş’da açılan Mor Dayanışma Kadın Merkezi ve 4 Ocak’ta Kartal’da açılan Mor Dayanışma Derneği ile yerellerde yürüttüğümüz çalışmalarımızı bir adım öteye taşıdık.

2. Türkiye Kadın Konferansı 8-9 Şubat 2019 tarihinde “İnadına Mücadele İnadına Özgürlük” şiarıyla gerçekleşti. Hem Türkiye’den hem de yurt dışından sağlanan geniş bir katılımın ve dayanışmanın gücü ve umudu ile “2020’yi örgütle, Mor Dayanışma’ya örgütlen” çağrımız için yola koyulduk.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
asd